• izabrani lekar

  Dr Zorica Đokić

  spec.opšte medicine
 • izabrani lekar

  Dr Radmila Jakovljević

  spec.medicine rada
 • izabrani lekar

  Dr Dragan Petrović

  spec. medicine rada
 • izabrani lekar

  Dr Milan Lukić

  spec.opšte medicine
 • izabrani lekar

  Dr Snežana Jagodić

  doktor medicine
 • izabrani lekar

  Dr Mirjana Brkić

  doktor medicine
 • izabrani lekar

  Dr Tamara Knežević

  doktor medicine
 • izabrani lekar

  Dr Saša Milutinović

  spec.pedijatrije
 • izabrani lekar

  Dr Aleksandra Cakić

  specijalista pedijatrije
 • izabrani lekar

  Dr Zoran Simić

  spec.ginekologije i akušerstva
 • izabrani lekar

  Dr Dragana Pavlović - Trišić

  doktor stomatologije
 • izabrani lekar

  Dr Milka Vasić

  spec.protetike
 • izabrani lekar

  Dr Branka Ilić

  doktor stomatologije
 • izabrani lekar

  Dr Bojan Lukač

  doktor medicine
 • izabrani lekar

  Dr Slobodan Pešić

  doktor medicine

Evropska nedelјa prevencije raka grlića materice (22. - 28. januar 2017. godine)

Evropska nedelјa prevencije raka grlića materice se obeležava od 22-28. januara 2017. godine u cilјu podizanja svesti  žena o raku grlića materice i načinima prevencije.  Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već jedanaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju. Ovom nedelјom prenosimo poruku o značaju dostupnih mera prevencije u našoj zemlјi, u cilјu sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.


Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „Dan za zdravlјe“ je slogan koji će obeležiti potrebu da još jednom apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijatelјice, da u Evropskoj nedelјi prevencije raka grlića materice razmišlјaju o svom reproduktivnom zdravlјu, i da u toku godine odvoje „dan za zdravlјe“, kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.

Rak grlića materice, skoro deceniju, predstavlјa ozbilјan javnozdravstveni problem u Srbiji. Svake godine se u našoj zemlјi u proseku registruju 1.244 novoobolele žene od raka grlića materice, dok  482 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih. Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalјe nalazi u grupi evropskih zemalјa sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske. Nažalost, naša zemlјa se po umiranju od ove vrste raka kod žena, nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah posle Rumunije.

Jedna od efikasnih mera pravencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Ova intervencija je isplativa, pogotovu u zemlјama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka a obuhvat preventivnim pregledima nizak. Imunizacija ne isklјučuje potrebu za obavlјanjem preventivnih pregleda budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice.


 EPIDEMIOLOŠKI PODACI


Rak grlića materice, skoro deceniju, predstavlјa ozbilјan javnozdravstveni problem u Srbiji.

Prema podacima Registra za rak, Instituta ,, Batut``, svake godine se u proseku registruje 1.244 novoobolele žene od raka grlića materice. Prosečna standardizovana stopa incidencije (na populaciju Evrope) je iznosila 28,4 na 100.000 žena.

Kada govorimo o umiranju, svake godine u proseku 482 žene izgube život od ove vrste raka, za koju sa sigurnošću znamo,  da pripada grupi najpreventabilnijih. I prosečna standardizovana stopa mortaliteta (na populaciju Evrope) je iznosila 9,7 na 100.000 žena.

Samo tokom 2013. godine registrovano je 1.136 novoobolelih žena svih uzrasta od raka grlića materice i standardizovana stopa incidencije(na populaciju Evrope) je iznosila 27,8 na 100.000 žena. Tokom iste godine, 468 žena je u Srbiji umrlo od ove vrste raka i standardizovana stopa mortaliteta (na populaciju Evrope) je iznosila 9,2 na 100.000 žena.

Kada govorimo obolevanju najviše standardizovane stope incidencije su tokom 2013. godine registrovane u Borskom, Jablaničkom, Srednje banatskom, Pčinjskom i Mačvanskom okrugu, a najniže u Raškom, Južnobanatskom, Severnobanatskom, Zlatiborskom i  Pirotskom okrugu.

U slučaju umiranja, više standardizovane stope mortaliteta  od prosečne u Republici Srbiji su registrovane u Braničevskom,  Južno banatskom, Kolubarskom, Južno bačkom i Šumadijskom okrugu. Najniže standardizovane stope mortaliteta su tokom 2013. Godine registrovane u   Pirotskom, Rasinskom, Sremskom, Topličkom i Zapadno bačkom okrugu.