• izabrani lekar

  Dr Zorica Đokić

  spec.opšte medicine
 • izabrani lekar

  Dr Radmila Jakovljević

  spec.medicine rada
 • izabrani lekar

  Dr Dragan Petrović

  spec. medicine rada
 • izabrani lekar

  Dr Milan Lukić

  spec.opšte medicine
 • izabrani lekar

  Dr Mirjana Obrenović

  spec. opšte medicine
 • izabrani lekar

  Dr Branka Radovanović

  spec. opšte medicine
 • izabrani lekar

  Dr Tamara Knežević

  doktor medicine
 • izabrani lekar

  Dr Saša Milutinović

  spec.pedijatrije
 • izabrani lekar

  Dr Aleksandra Cakić

  specijalista pedijatrije
 • izabrani lekar

  Dr Zoran Simić

  spec.ginekologije i akušerstva
 • izabrani lekar

  Dr Jovana Polić

  doktor medicine
 • izabrani lekar

  Dr Milka Vasić

  spec.protetike
 • izabrani lekar

  Dr Branka Ilić

  doktor stomatologije
 • izabrani lekar

  Dr Zorica Vukosavljević

  doktor medicine

ODGOVORI NA NAJČEŠĆA PITANJA U VEZI OBOLJENJA “COVID-2019” KOJE IZAZIVA NOVI KORONA VIRUS (SARS-CoV-2)

ODGOVORI NA NAJČEŠĆA PITANJA U VEZI OBOLJENJA “COVID-2019” KOJE IZAZIVA NOVI KORONA VIRUS (SARS-CoV-2)


U Republici Srbiji, za sada nisu registrovani.slučajevi oboljenja COVID-2019 izazvan novim korona virusom (SARS-CoV-2). Sve zdravstvene ustanove u Srbiji postupaju u skladu sa ažuriranim algoritmima koje dostavlja Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Sprovodi se zdravstveni nadzor nad putnicima u međunarodnom saobraćaju, a prema rešenju granične sanitarne inspekcije, kao i poseban algoritam za slučaj da se lice javi na pregled bez prethodnog kontakta sa epidemiološkom službom u vezi sa mogućom infekcijom novim Korona virusom.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO)  procenjuje rizik od širenja bolesti u Kini kao vrlo visok a van Kine kao visok.

Više informacija o globalnoj epidemiološkoj situaciji COVID-19 na sajtovima:

 1. Evropskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC): https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases
 2. SZO:https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200223-sitrep-34-covid-19.pdf?sfvrsn=44ff8fd3_2

Da li su infekcije korona virusima neuobičajene kod ljudi?

Određeni tipovi korona virusa redovno cirkulišu u našoj populaciji stanovništva. Većina ljudi se tokom života inficira bar jednim tipom korona virusa. Infekcije se manifestuju  simptomima prehlade, kao blaga dijareja ili prolaze bez ikakvih simptoma. Retko može doći do upale pluća.

Koje su osobine virusa  SARS-CoV-2 koji izaziva COVID-2019?

Virus SARS-CoV-2  otkriven u Decembru 2019. godine u Kini (Vuhan) je do tada bio nepoznati tip korona virusa kod ljudi. Ovaj virus se razlikuje od svih do sada poznatih korona virusa uključujući MERS-CoV prepoznat na Bliskom Istoku pre nekoliko godina i SARS-CoV koji je prvi put registrovan u Kini 2002-2003 godine. Prema sada dostupnim informacijama, ovaj virus je manje smrtonosan od SARS-CoV.

Da li se zna poreklo SARS-CoV-2  ?

Neki tipovi korona virusa su prisutni kod životinja (slepi miševi, kamile, goveda, mačake itd.). SARS-CoV-2  je zoonoznog porekla (prenet sa životinja na ljude). Međutim, još uvek nisu u potpunosti utvrđeni rezervoar, izvor zaraze i način prenošenja ovog virusa. Iako je za većinu prvoobolelih zajedničko da su posetili pijacu ribe, morskih plodova i malih životinja u Vuhanu (Kina) gde su bili u kontaktu sa životinjama, još nije precizno ustanovljeno koje životinje su potencijalni rezervoari zaraze za SARS-CoV-2.


Koji su simptomi infekcije novim Korona virusom?

Lakši oblici bolesti mogu ličiti na prehladu (povišena telesna temperatura, bol u ždrelu, kijavica). Ukoliko je došlo do upale pluća, bolest se manifestuje povišenom telesnom temperaturom, kašljem i otežanim disanjem, slabošću. U najtežim slučajevima, retko, može doći do šoka, akutnog respiratornog sindroma i smrtnog ishoa.

Koliko traje inkubacija bolesti?

Inkubacija bolesti (vreme od unošenja virusa u organizam do pojave simptoma bolesti) traje od 2 do 12 dana (u proseku 5 dana).

Kako se prenosi novi korona virus?

Osim prenošenja nCoV-2019 sa životinja na ljude, evidentno je i interhumano prenošenje virusa („sa čoveka na čoveka)“.Novi Korona virus se prenosi kapljičnim putem to jest udisanjem kapljica prilikom kašljanja ili kijanja. Ispituju se i drugi mogući putevi prenošenja ovog virusa.

Ko ima povećan rizik da oboli od teške bolesti izazvane novim Korona virusom?

Od infekcije novim Korona virusom mogu oboleti svi bez obzira na uzrast. Upalu pluća i tešku akutnu respiratornu bolest kao posledicu infekcije nCoV-2019 imaju starije osobe (>65 godina), lica sa hroničnim bolestima i oslabljenim imunitetom. Zdravstveni radnici i članovi porodice koji leče i neguju pacijente obolele od infekcije nCoV-2019 su u povećanom riziku da se inficiraju.

Kako se zaštiti od infekcije novim korona virusom?

 • Savetuje se otkazivanje odnosno odlaganje putovanja u Kinu, posebno u Vuhan odnosno područja pogođena epidemijom.
 • Ukoliko je putovanje neizbežno potrebno je striktno pridržavati se svih mera prevencije respiratornih infekcija (u nastavku teksta).
 • Ukoliko ste se vratili iz Kine i/ili područja pogođenih epidemijom, javite se zdravstvenoj službi na aerodromu (graničnoj sanitarnoj inspekciji) a zatim postupajte prema rešenju granične sanitarne inspekcije i datim uputstvima. Ukoliko dobijete povišenu telesnu temperaturu i simptome slične gripu tokom dve nedelje od povratka, javite se telefonom zdravstvenoj službi i ograničite kontakte sa drugim licima.
 • Mere prevencije svih respiratornih infekcija (prvenstveno virusnih) podrazumevaju izbegavanje kontakata sa osobama koje imaju znakove i simptome prehlade ili oboljenja sličnog gripu, izbegavanje masovnih okupljanja i boravka u zatvorenom prostoru gde boravi veliki broj osoba, pojačana i česta higijena ruku (pranje ruku vodom i sapunom minimum 20 sekundi, a kada to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku) naročito nakon kontakta sa obolelim osobama. Izbegavati masovna okupljanja, a ukoliko je to neizbežno (aerodromi, železničke i autobuske stanice posebno u međunarodnom saobraćaju) savetuje se nošenje maski preko usta i nosa. Savetuje se i često pranje ruku, pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kijanja papirnim maramicama.
 • Ako imate simptome slične gripu obratite se lekaru i (ukoliko ste putovali u poslednje dve nedelje) navedite destinacije vašeg skorašnjeg putovanja.
 • Lica koja imaju simptome slične gripu treba da se leče kod kuće (osim ako nisu zadržani na bolničkom lečenju) i da smanje broj kontakata na minimum.

Reference:

Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Preuzeto: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Preuzeto sa:  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china/questions-answers
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Preuzeto sa:https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html